close× τηλ. 210 6431422
close×

Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση εφαρμόζει πολιτική για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να διατηρηθεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρατική ενίσχυση είναι η παρέμβαση μιας δημόσιας αρχής (σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό), μέσω των δημόσιων πόρων, με σκοπό την υποστήριξη ορισμένων επιχειρήσεων ή παραγωγών. Συνεπώς, η επιχείρηση που δέχεται μια τέτοιου είδους ενίσχυση πλεονεκτεί απέναντι στους ανταγωνιστές της. 

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, έχει εισαχθεί και ισχύει ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Ο κανονισμός de minimis εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι με μορφή ποσού 200.000€ και λόγω του χαμηλού ύψους του θεωρείται ότι δεν επηρεάζει τον ανταγωνισμό (ήσσονος σημασίας) άρα δεν έχει πολύπλοκες διαδικασίες έγκρισης από την Ε.Ε. 

Έτσι ο εν λόγω Κανονισμός ορίζει ότι μια επιχείρηση δεν δύναται να λάβει ενισχύσεις de minimis που να ξεπερνούν το ποσό των 200.000 ευρώ (100.000 Ευρώ για τον τομέα των οδικών μεταφορών) ανά τριετία. Για παράδειγμα, εάν η ενίσχυση μιας επιχείρησης εγκρίνεται το 2011, η τριετία αφορά τα έτη 2009, 2010 και 2011. 

Επομένως, προκειμένου μια επιχείρηση να υποβάλει αίτηση σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με καθεστώς de minimis δεν πρέπει να έχει λάβει, ή εφόσον εγκριθεί, δεν θα πρέπει να έχει λάβει ενισχύσεις de minimis κατά την τελευταία τριετία που να ξεπερνούν συνολικά το ποσό των 200.000 ευρώ. 

Από την εφαρμογή του κανόνα εξαιρούνται συγκεκριμένοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: 

  • αλιεία, 

  • υδατοκαλλιέργεια, 

  • άνθρακας, 

  • πρωτογενής παραγωγή, 

  • μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων (εφόσον το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις ή εφόσον η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς) 

  • εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με εξαγωγική δραστηριότητα.

  • οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων, εφόσον η αιτούμενη ενίσχυση αφορά την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.